1.Vooraf:

De TomTom Toolkit is onderdeel van de TomTom kaart en erg geliefd bij TomTom rijders. De TomTom Toolkit kan op een overzichtelijke manier uw route bewerken tot een route met echte charmes.  Om gebruik te kunnen maken van de TomTom Toolkit moet u eerst uw route omzetten naar de TomTom kaart.

1. Zorg dat hier "Tom Tom" is geselecteerd

2. Klik hier om de Toolkit te openen

2. Toolkit

Wanneer u op de knop 'Toolkit' klik links van uw kaarttype dan verschijnt het volgende venster:

Door op één van de toolkit functies te klikken wordt uw route aangepast. Op het moment dat u opnieuw de toolkit opent zal er een vinkje achter de functie komen te staan. Indien u liever toch niet wilt dat een functie wordt toegepast op uw route dan kunt u opnieuw op de functie klikken. Hierdoor verdwijnt het vinkje en gaat uw route terug naar de originele staat.

Hier volgt een uitgebreid overzicht van de mogelijkheden die de TomTom Toolkit voor uw route te biede heeft:

1 Vermijden

Door uw muis over 'Vermijden' te laten hangen verschijnt er een nieuwe window met mogelijke onderdelen die u liever wilt vermijden op uw route:

Wanneer u één van deze mogelijkheden aanvinkt zal TomTom proberen deze te vermijden op uw route.

2 Hoogte verschil

Wanneer u uw muis over te toolkit optie 'Hoogte verschil' houdt, kunt u kiezen uit de opties: laag, gemiddeld en hoog

Deze instellingen zijn erg handig voor wanneer u bijvoorbeeld een route maakt voor een bergachtig gebied (bijv. de Alpen). Routerijders die graag een exotische route willen waarbij er veel hoogte verschillen zijn zullen vaak kiezen voor de optie 'Hoog'. Rijders die liever zo min mogelijk berg op en berg af rijden kiezen voor 'Laag'.

3 Kronkelige route

Door uw muis boven de optie 'Kronkelige route' te houden krijgt u wederom de keuze uit: Laag, gemiddeld en hoog. Door het aanvinken van deze functionaliteit wordt uw route verlengt of verminderd met een aantal bochten. Deze optie kan worden gezien als een uitbreiding van uw route en een verbetering van het rijplezier. Houdt er echter wel rekening mee dat een meer kronkeligere route zorgt voor langere reistijden.

4 Offroad

Als u hier op klikt zal Tom Tom een rechte lijn trekken van routepunt A naar routepunt B. Met andere woorden, geen route calculatie over wegen. Dan kunt u dus routepunten naast de weg plaatsen en offroad uw weg vinden door van routepunt naar routepunt te rijden.

5 Uitbreiden

Uitbreiden verwijst naar het uitbreiden van het aantal routepunten op uw route. Een uitgebreidere route kan de ervaring tijdens het route rijden veel goed doen. Wanneer u 'uitbreiding' in uw toolkit aanklikt verschijnt het volgende venster:

Hier kunt u het aantal routepunten aangeven waarmee u uw route wilt uitbreiden (max 100 punten)

6 Omdraaien

Deze functionaliteit draait uw route om, waardoor het begin van uw route uw eindpunt wordt en het oude eindpunt uw beginpunt. Deze functie kan erg handig zijn voor wanneer u bijvoorbeeld een route wilt plannen voor een terugrit.

7 Splitsen

Wanneer u klikt op deze tool krijgt u de mogelijkheid om de route te splitsen in meerdere delen. Er wordt u een lijst van routepunten getoond. Door te klikken op een routepunt wordt dit het eindpunt van het ene deel en het beginpunt van het volgende deel.

7.1 Het standaard beginpunt (kan niet worden aangepast)

7.2 Op dit routepunt is geklikt om hem daarom te splitsen

7.3 Het groene deel is route 1 en het oranje deel is het tweede en laatste deel.

7.1 De naam van de gesplitste route deel 1

7.2 De naam van de gesplitste route deel 2

7.3 De route splitsen

8 Vergelijk route met

Hier kunt u uw route vergelijken met de berekening van een andere kaartendienst. De getoonde zwarte lijn is de originele berekening van uw route, de andere laat de berekening van de andere kaartendienst zien.

9 Toon volledig
Door het klikken op de optie 'Toon volledig' wordt uw scherm automatisch uitgezoomd tot het ideale voormaat om uw route te bezichtigen.

10 Vraag naar routepuntnaam

Door het aanvinken van deze functionaliteit krijgt u voortaan tijdens het plaatsen van een routepunt een pop-up venster met daarin de vraag hoe u uw nieuwe routepunt wilt gaan noemen. Mocht u de naam van een routepunt willen wijzigen zonder gebruik te maken van de 'vraag naar routepuntnaam', dan kunt u altijd nog op een routepunt klikken en klikken op 'Hernoemen'.

11 'Routepunt plaatsen'-knop

Door te klikken op deze knop verschijnt er een extra knop in beeld samen met een indicator waar het midden van het scherm is. Door op deze knop te klikken wordt er precies in het midden van uw scherm een routepunt geplaatst. Op deze manier kunt u heel precies een routepunt plaatsen. Dit is erg handig op apparaten met kleine beeldschermen zoals tablets en smartphones.

12 Transparantie routelijn

De routelijn loopt over wegen en daardoor ziet u soms niet hoe een bepaalde straat heet. Door hier de transparantie in te stellen is het mogelijk om dit soort informatie wel te zien.