In de routebewerker van MyRoute-app is het mogelijk om verschillende kaartlagen te gebruiken. Deze zogenaamde overlays bevatten informatie die handig kan zijn bij het plannen van een route.  

Let op! Kaarlagen hebben geen invloed op de routecalculatie. Die wordt uitsluitend bepaald door de basiskaart. 

A. Dit is de basiskaart die de routecalculatie bepaalt (dit kan zijn OpenStreetMap, TomTom kaart of HERE kaart).

B. Dit is de knop waarmee de verschillende kaartlagen opties getoond worden.


De verschillende kaartlagen en de specifieke kenmerken

Als u op het icoontje bij B heeft geklikt, ziet u onderstaande menu verschijnen. Dit zijn de verschillende kaartlagen waaruit u kunt kiezen bij het maken van een route. Het veranderen van de basiskaart, zal altijd een verandering naar de bijbehorende standaard-kaartlaag tot gevolg hebben (respectievelijk 'Standaard', TomTom en HERE). 

Zoals ook in onderstaande afbeelding te zien is, zijn enkele kaartlagen alleen te gebruiken met een MRA Routeplanner Gold abonnement. 

  • Standaard - De standaard kaartlaag van MyRoute-app.
  • OpenStreetMap - Het uiterlijk van de kaart van de OpenStreetMap: geeft meer informatie over de soort wegen dan de 'Standaard' kaartlaag. 
  • Michelin - Deze kaartlaag laat door middel van groene stukken bijvoorbeeld zien welke wegen een mooi uitzicht hebben (zie ook verder hieronder). 
  • Google Maps standaard (Gold) - De kaart ziet er nu uit zoals Google Maps. 
  • Google Maps hybride (Gold) - Dit is een combinatie van de standaard en sateliet kaart van Google Maps. 
  • Google Maps satelliet (Gold) - Deze kaartlaag laat het satellietbeeld van de Google Maps kaart zien. 
  • TomTom standaard (Gold) - De standaard kaart van TomTom. 
  • HERE standaard (Gold) - De standaard kaart van HERE
  • HERE hybride (Gold) - Deze kaartlaag laat een combinatie zien van de verschillende kaartlagen van HERE. 
  • HERE satelliet (Gold) - Een satelliet kaart van de HERE kaart. 
  • HERE terrein (Gold) - Deze kaart laat meer van het soort terrein zien dan informatie over de soort weg bijvoorbeeld. 
  • OpenCycleMap (Gold) - Deze kaartlaag geeft informatie die interessant is voor fietsers zoals bijvoorbeeld fietsknooppunten. 
  • OpenTopoMap (Gold) - Deze topografische kaartlaag is samengesteld uit basisregistraties en open geodata. 
  • Verkeer - Met deze optie stelt u in om, waar beschikbaar, informatie te krijgen over de huidige verkeerssituatie. De kleur van de weg geeft aan hoe druk de weg momenteel is (zie ook afbeelding).


Welke kaartlaag is handig om te gebruiken? 

Het gebruik van een kaartlaag is volledig afhankelijk van het doel dat u heeft! Hieronder een paar voorbeelden en tips&tricks van ons! 

 

Michelin
Wat vooral leuk is aan deze kaart, zijn de groene lijnen langs verschillende wegen. Deze geven aan dat de weg een mooie omgeving kent met mooie uitzichten. Als u dus een route aan het plannen bent door een mooi gebied, maar twijfelt welke van de vele wegen echt het mooiste zal zijn, kunt u deze kaartlaag gebruiken om de mooiste wegen te selecteren voor uw route.  


Google Maps 

Op de kaartlagen van Google Maps is vaak meer informatie over 'speciale plaatsen' in steden en langs de weg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tankstations, restaurants, winkels, bedrijven, pretparken, parkeerplaatsen en nog veel meer! Voor veel mensen is dit dus een fijne aanvulling op de POI's die je kan activeren. 


HERE of TomTom 

Zoals eerder gezegd, kies je altijd de basiskaart die past bij het navigatiesysteem dat je gaat gebruiken, dit is de kaart waarop de route gecalculeerd wordt. Dit betekent niet dat je het uiterlijk van de andere kaart helemaal misloopt: hier zijn de kaartlagen perfect voor! Bijvoorbeeld heel handig als je beide routecalculaties aan het vergelijken bent en benieuwd bent naar de informatie van de andere kaart! Zie voor het vergelijken van routes ook de Handleiding 'Routeberekening vergelijken'.


OpenCycleMap 

MyRoute-app is ook een uitstekend platform voor fietsers om hun routes in te maken. Daarom hebben wij de "OpenCycleMap" kaartlaag toegevoegd om nog betere routes te kunnen maken voor op de fiets. 

Het is dan natuurlijk belangrijk dat je een route begint waarvan de modus op fietsen staat. Wij raden aan om voor het maken van fietsroutes altijd de OpenStreetMap als basiskaart te gebruiken omdat deze kaart de meeste informatie bevat over fietspaden en dergelijke. Voor meer uitgebreide informatie over het maken van fietsroutes, zie ook onze FAQ: Hoe maak ik een fietsroute?