Routes worden gemaakt om te rijden. Vanuit de online MRA Routeplanner kan je gemakkelijk elke route opslaan en exporteren. In deze handleiding lees je algemene informatie daarover!Wat is exporteren?

Met de functionaliteit 'exporteren' van de MRA Routeplanner, kunt u direct een route van de online routebewerker inladen in uw navigatiesysteem. Hiervoor heeft MyRoute-app een speciaal hulpmiddel ontwikkeld, namelijk de connector. Deze moet u aanmalig downloaden en vervolgens kun u hiermee elke route naar elk navigatiesysteem exporteren. 


Waar moet ik opletten bij exporteren?  

 • Plan de route die u wilt exporteren met de kaart die aansluit op het apparaat waarmee u wilt navigeren;
 • Zorg dat uw navigatiesysteem is aangesloten aan de computer voordat u de connector opent en dat deze gereed is voor importeren. Specifieke informatie over het gereedmaken van verschillende navigatiesystemen vind u in de vervolghandleidingen van deze map.
  Wordt uw navigatiesysteem niet herkent, zie dan Wat te doen als navigatiesysteem bij exporteren niet gevonden wordt?


Video's 

Op ons Youtube-kanaal vind je verschillende video's over het exporteren naar de verschillende navigatieapparaten.Wat is het verschil met opslaan-als? 

Met de functie 'exporteren' zet u direct een route op het navigatiesysteem dat aan uw computer is aangesloten. Daartegenover staat de optie 'opslaan als'. Met deze optie slaat u een route of de informatie in de routebewerker op als een bestand op uw computer. Bij de 'opslaan als' optie zijn er meer verschillende bestandstypen waarin u kunt opslaan. Vervolgens kunt u het bestand op uw computer gebruiken voor verschillende doeleinden. 

Voor oudere modellen waarvoor exporteren met de connector niet mogelijk is, slaat u dus de route op de computer op. Vervolgens kopieert u het routebestand van de computer naar uw navigatiesysteem. Welke bestandstypen zijn er?

Zoals hiervoor is aangegeven, zijn er verschillende bestandstypen waarin u kunt exporteren of waarin u kunt opslaan. Een van de belangrijkste en meest bekende is een GPX bestand. Hierbij is er een verschil tussen GPX 1.0 en GPX1.1. Hieronder wordt dit verschil toegelicht en vervolgens worden de overige bestandstypen besproken.


Het verschil tussen GPX1.0 en GPX 1.1

GPX is de extensie van een bestand voor uw navigatiesysteem. Deze afkorting kunt u vergelijken met de .docs extensie van een Word-bestand. Aan de extensie van een bestand kunt u dus zien wat voor een soort bestand het is. 

GPX 1.1 kan gezien worden als een 'vernieuwde' en 'verbeterde' versie van de GPX1.0. Een GPX 1.1 bestand kan meer informatie bevatten en dus overzetten naar uw navigatiesysteem. Alle nieuwe navigatiesystemen kunnen dan ook een GPX 1.1 bestand lezen. Oudere navigatiesystemen kunnen dit 'ingewikkeldere' bestandstype niet begrijpen en dus exporteert u naar oudere systemen nog een GPX1.0 bestand. 


Alle bestandstypen

Bij 'Exporteren'

Wanneer u een route gaat exporteren krijgt u de optie om het apparaat te selecteren waarnaar u wilt exporteren. Hierbij wordt ook een bestandstype dat voor dit apparaat gebruikt wordt, genoemd. Hieronder ziet u op de foto de verschillende opties.

 • TomTom (ITN) - Kies deze optie als u exporteert naar een ouder TomTom apparaat. Oudere apparaten kunnen een GPX1.1 bestand niet lezen. 
 • TomTom Rider (GPX1.1) - Kies deze optie als u exporteert naar een nieuwer TomTom apparaat. 
 • Garmin old (GPX1.0) - Kies deze optie als u exporteert naar een ouder Garmin apparaat die geen GPX 1.1 bestanden kan lezen. 
 • Garmin (GPX1.1) - Kies deze optie voor een Garmin apparaat.
 • Garmin Zumo XT (GPX1.1) - Kies deze optie specifiek voor de Garmin Zumo XT.
 • Interphone (KML) - 
 • BMW Car (TAR.GZ) - Kies deze optie als u gebruik maakt van de BMW Auto-navigatie. 
 • BMW Motorbike (GPX1.1) - Kies deze optie als u gebruik maakt van een BMW Motorbike. 


Bij 'Opslaan als'

Wanneer u een routebestand 'opslaat als' het gewenste bestandstype, zal dit bestand opgeslagen worden op uw computer. Vervolgens kunt u dit routebestand vanaf te computer gebruiken voor verschillende doeleinden. U kunt bijvoorbeeld het bestand kopiëren en plakken naar uw navigatiesysteem zoals u dat ook doet naar een USB-stick. 


Hieronder ziet u een lijst met de verschillende bestandstypen waarin u vanuit MyRoute-app de informatie van de routebewerker kunt opslaan. Per bestandstype wordt kort e.a. toegelicht.  

 

 • GPX1.1 (route, track, POI) - Te gebruiken voor nieuwere navigatiesystemen;
 • GPX1.1 (BETA route, track, POI) - Te gebruiken voor nieuwere navigatiesystemen met daarbij onderscheid tussen vormingspunten en viapunten (zie ook Handleiding 'Routepunten').
 • GPX1.1 (track, POI) - Gebruik deze specifiek om alleen een track-bestand (en geen routepunten) te exporteren. Dit is bijvoorbeeld voor de Garmin Zumo XT belangrijk (zie ook de handleiding MyRoute-app & Garmin voor algemene informatie of deze video voor specifieke informatie over bestanden opslaan voor de Garmin Zumo XT).
 • GPX1.0 (route, track, POI) - Te gebruiken voor oudere navigatietoestellen (die geen GPX1.1 kunnen lezen).
 • ITN (route) - ITN staat voor itinerary wat 'route' betekent. Gebruik deze voor oudere TomTom Rider modellen, omdat deze modellen niet goed met GPX-bestanden kunnen werken. Het ITN-bestandstype is de manier om een route i.p.v. een route-track te rijden met een TomTom apparaat. Let op! Exporteren naar TomTom in dit formaat kent wel een maximaal aantal routepunten (zie voor het aantal de informatie van uw navigatiesysteem).
 • TPF (route) 
 • TRF (route)
 • KML (route) - Dit bestandstype wordt onderandere gebruikt door Google Earth en Google Maps.
 • KMZ (route) - Dit bestandstype wordt onderandere gebruikt door Google Earth en Google Maps. 
 • OV2 (POI) - Gebruik dit bestandstype om POI-bestanden op te slaan voor TomTom navigatiesystemen.
 • CSV (POI) - Gebruik dit bestandstype om een POI-bestand op te slaan in Excel. 
 • TAR.GZ (route) - Gebruik dit bestandstype om een route op te slaan die bedoelt is voor de BMW Auto-navigatie (zie ook MyRoute-app & BMW Auto).
 • HD Boom Box 2019 (track) - Dit bestandstype is speciaal voor de Harley Davidson Boom Box uit 2019. 
 • HD Boom Box pre 2019 (route) - Dit bestandstype is speciaal voor Harley Davidson Boom Box van voor 2019. 
 • Route e-mailen - Met deze optie kunt u de route mailen i.p.v. opslaan op uw computer. U kiest dan in het pop-up venster het bestandstype dat u wilt mailen (komt overeen met bovengenoemde bestandstypen). 
 • TomTom MyDrive (beta) - Klik op deze optie om op te slaan naar TomTom MyDrive. Zie hiervoor de uitgebreide toelichting in de handleiding MyRoute-app & TomTom.