In deze handleiding leest u hoe u routebestanden kunt exporteren van MyRoute-app naar uw TomTom navigatiesysteem. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen manueel exporteren en draadloos exporteren. Ook leest u meer over het exporteren van POI's uit MyRoute-app.

Vooraf geven we u graag de volgende tips mee:

• Maak routes die u gaat gebruiken op uw TomTom navigatiesysteem altijd op de TomTom kaart in de MRA routeplanner;
  • Gebruik voor het exporteren naar uw navigatiesysteem altijd de juiste (originele) kabels;
  • Gebruik voor navigeren op uw TomTom altijd het bestand met 'track' in de naam. Dit is de zogenaamde route-track en deze is bij navigeren altijd het meest nauwkeurig.
    Wilt u dat uw TomTom Rider niet alleen de track importeert? Exporteer dan vanuit MyRoute-app het ITN bestandstype;
  • Zie voor meer informatie over exporteren in het algemeen: Algemeen over exporteren (en opslaan als);
  • Zie onze andere handleidingen voor meer informatie over het installeren van en exporteren met de MyRoute-app connector;
  • Zie voor meer informatie over het maken, gebruiken en toevoegen van POI's onze handleiding POI's.
  • Voor specifieke video's over verschillende navigatiesystemen kunt u altijd ons Youtube kanaal bekijken.

Manueel exporteren

Hieronder wordt toegelicht hoe u kunt exporteren naar TomTom navigatieapparaten met een USB kabel. Hieronder vallen bijvoorbeeld de TomTom Rider, 40/400, 41/410, 42/420 en 450 maar ook de TomTom Rider 3.

De stappen voor het exporteren

1. Open de route die u wilt exporteren;
  2. Sluit uw TomTom aan met de USB-kabel;
  3. Op uw TomTom ziet u scherm met de vraag: 'Wilt u verbinding maken met de computer' of de optie 'verbinden met computer' of 'importeer modus inschakelen'. Klik hierop om de verbinding tot stand te brengen.
    Vervolgens verschijnt er een scherm op uw TomTom apparaat dat aangeeft dat het navigatiesysteem verbonden in met uw computer (dit kunt u eventueel checken in de verkenner, zie ook Wat te doen als navigatiesysteem bij exporteren niet gevonden wordt?)
  4. Klik op de knop 'exporteren' in de routebewerker van MyRoute-app.
    U krijgt nu de optie om de connector te installeren als u dat nog niet eerder gedaan heeft (zie eventueel Handleiding 'Connector installeren' - Windows & MacOS). Klik dan op 'Open route'.
  5. De connector zal geopend worden en u moet uw navigatiesysteem kiezen.
    • Nieuwere modellen (zoals TomTom Rider, 40/400, 41/410, 42/420 en 450) kunnen een GPX bestand importeren, dit raden wij dus ook aan.
    • Let op: Voor oudere TomTom Riders moet u altijd de optie voor het .ITN bestandstype kiezen. Hierbij moet u dan rekening houden met een eventuele maximale hoeveelheid routepunten dat uw navigatiesysteem aankan.
  6. Vervolgens klikt u op 'exporteren naar apparaat'.
  7. U krijgt een melding dat de export geslaagd is. U kunt nu het navigatiesysteem loskoppelen van uw computer en de route op uw navigatiesysteem gebruiken.
  8. U moet op uw TomTom nog aangeven welke routes u wilt importeren. Nadat u dit gedaan heeft, gaat u naar 'mijn routes' en daar ziet u de nieuwe route. Wanneer u op de route klikt kunt u kiezen tussen een route en een track. Wij adviseren hier te kiezen voor 'track' aangezien deze nauwkeuriger is dan de route.

Draadloos exporteren met TomTom MyDrive

Exporteren via TomTom MyDrive is voor de MRA Routeplanner Gold gebruiker mogelijk naar de nieuwere TomTom navigatiesystemen. Dat is handig omdat u dan geen gebruik meer hoeft te maken van een bekabelde verbinding! Controleer altijd vooraf of dit voor uw TomTom apparaat ondersteund wordt.

De stappen voor het exporteren

Vooraf regelt u de volgende stappen:

1. Zorg dat u een TomTom MyDrive account heeft aangemaakt;
  2. Maak via je smartphone een internetverbinding voor je TomTom Rider (zie indien nodig de TomTom handleiding);

Vanuit MyRoute-app kunt u als volgt routes via MyDrive exporteren:

1. Open de route die u wilt exporteren;
  2. Klik in de rechter bovenhoek op 'Opslaan als' en vervolgens in het uitklap menu voor 'TomTom MyDrive';
  3. Daarna moet u inloggen bij TomTom MyDrive. Dit is om verbinding te maken met de TomTom driver.
    Zorg dat uw instellingen op uw TomTom ook op de juiste manier ingesteld zijn. Dit ziet u aan het wolkje in de bovenhoek van uw TomTom apparaat.
  4. Kies het bestandstype dat u wilt exporteren. U kunt hier kiezen uit .GPX (route, track) en .OV2 (POI). Kies hier voor .GPX om de route te exporteren.
  5. De route is nu gesynchroniseerd en zal te vinden zijn in de routelijst van uw navigatieapparaat (Mijn routes). Gebruik bij voorkeur het bestand met 'track' ervoor.

Exporteren van POI's

Zorg ervoor dat u in de routebewerker van MyRoute-app de POI's die u wilt exporteren ook als POI in een route heeft opgeslagen (zie de stap 'toevoegen' in de Handleiding POI's).

• Open de MyRoute-app route met de POI's die u wilt exporteren;
  • Volg alle stappen zoals hiervoor beschreven maar kies bij stap 4 voor het .OV2 (POI) bestand;

• Start vervolgens de TomTom, klik op 'Menu' en vervolgens op 'Mijn plaatsen' en klik op het POI-bestand;
  • Klik een voor een op de POI’s, klik op de 3 puntjes, klik op ‘Voeg plaats toe’;
  • Je kan nu eventueel de naam veranderen en daarna rechtsonder op ‘Voeg toe’ klikken.
    De POI is nu met naam en icoontje toegevoegd in de kaart van je TomTom.

Tot slot

• U kunt bovenstaande stappen ook uitvoeren vanuit de MyRoute-app Mobile applicatie. Hier vind u de optie 'opslaan als' nadat u in de rechterhoek op 'pagina menu' heeft geklikt.
  • Het is helaas niet mogelijk om .ITN bestanden te exporteren via TomTom MyDrive omdat dit niet langer door TomTom ondersteund wordt.

Bestanden 'opslaan als'

Zoals ook beschreven wordt in de handleiding  Algemeen over exporteren (en opslaan als), is het ook altijd mogelijk om een route-bestand op te slaan en vervolgens te kopieren naar uw TomTom apparaat.

Opslaan POI bestand voor TomTom

Zorg ervoor dat u in de routebewerker van MyRoute-app de POI's die u wilt opslaan ook als POI in een route heeft opgeslagen (zie de stap 'toevoegen' in de Handleiding POI's).

1. Open de MyRoute-app route met de POI's die u wilt exporteren;
  2. Klik op 'opslaan als' en kies vervolgens het .OV2 bestandstype (dit is het POI bestandstype dat TomTom kan lezen);
  3. Het gedownloade bestand kunt u vervolgens via de verkenner op uw navigatieapparaat zetten.