In deze handleiding leest u hoe u de nieuwe feature "MRA Animate" kunt gebruiken. De "Animate" functie is beschikbaar voor routes en voor tracks. Met MRA Animate kunt u een animatie maken van uw route of track, en tekst en foto's op gewenste plaatsen toevoegen. De animatie kunt u downloaden en converteren naar een .mp4-bestand.

Deze handleiding behandelt de functionaliteiten voor animaties in routes.

INHOUDSOPGAVE

Begin een nieuwe animatie in een route

Wanneer u van een route of een track een nieuwe animatie wilt maken, klikt u op "Animation" in de menubalk aan de linkerkant.

Dan krijgt u het menu van "Animate" te zien, waarin u verschillende dingen kunt aanpassen.

De relatie tussen "snelheid" en de "zoomfunctie"

Als u de snelheid te hoog instelt, en ver uitzoomt op de route, gaat de animatie heel snel. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van de animatie van de route. Indien u de snelheid te laag zet en te ver inzoomt, kan dit ook ten koste van de kwaliteit van de animatie gaan. De relatie tussen de snelheid van de animatie, en de mate waarin is ingezoomd op de routekaart, is dus van belang.

Verschillende functies in de animatie

Functie - Tekst toevoegen

Als u op een routepunt klikt, kunt een notitie toevoegen. Wanneer u dat hebt gedaan, en op "start animatie" klikt, verschijnt de tekst die u als notitie hebt ingevuld wanneer het rode puntje van de animatie bij dat routepunt is aangekomen. Dat ziet er dan zo uit:

U kunt zelf bepalen hoe lang de tekst bij dat routepunt in beeld komt, door op de menubalk onder "Text" te klikken.

Functie - Intro en outro

U kunt een intro en een outro instellen, die worden afgespeeld respectievelijk aan het begin en het eind van de animatie. Tevens kunt u bepalen hoe lang de intro en de outro in beeld zijn.

De intro en de outro zijn altijd hetzelfde en zien er dan zo uit wanneer u de animatie afspeelt:

Functie - Een nummer toevoegen

U kunt een nummer toevoegen aan de animatie, welke afgespeeld wordt zodra u de animatie start.

Let op: het nummer speelt slechts één keer af en begint aan de start van de animatie. Als uw animatie langer duurt dan het nummer, wordt het nummer niet opnieuw afgespeeld. Als uw animatie korter is dan het nummer, dan eindigt het nummer op het moment dat de animatie eindigt.

U kunt een nummer kiezen uit de lijst, of zelf een nummer toevoegen. Als u een eigen nummer kiest, wordt deze in verband met copyright regels niet opgeslagen in uw MRA account. Als u uw animatie deelt, kunt u dus enkel een nummer uit de lijst kiezen.

Functie - Animatie openbaar maken

U kunt zelf kiezen of u uw animatie openbaar wilt maken, of niet, door op de knop "Publiek" te drukken.

Functie - Pagina delen

U kunt de pagina van de animatie delen door op "Deel pagina" te klikken. U wordt dan doorgestuurd naar een nieuw tabblad waarin de animatie met uw instellingen te zien is. De link van dit tabblad kunt u delen met vrienden en familie. Wanneer zij op de link klikken, komen zij op de pagina met uw animatie terecht. Dat ziet er als volgt uit.

Let op! Als de instellingen niet op "Publiek" staan, kan de pagina niet gedeeld worden. U moet dus eerst de instellingen naar "Publiek" veranderen, voordat de optie om de pagina te delen in beeld komt.

Functie - Kaartlaag kiezen

U kunt zelf de kaartlaag kiezen waarin de animatie wordt getoond. U kunt enkel de kaartlagen kiezen die in het animatiemenu worden weergegeven. Als u via de toolkit functies een kaartlaag kiest, wordt de kaartlaag automatisch naar de default kaartlaag veranderd op het moment dat u de animatie start.

Functie - Animatie opnemen

U kunt de animatie opnemen door op de knop "Opnemen" te drukken.

Let op! Om de animatie op te kunnen nemen moet uw scherm minimaal 1100x800 pixels zijn. Open de browser in full screen om op te kunnen nemen.

Als u op "Opnemen" hebt gedrukt, krijgt u het volgende te zien:

Let op! Hoe hoger u de videokwaliteit en framerate en resolutie instelt, hoe langer het duurt om de animatie te converteren naar een .mp4-bestand. Tevens kan de animatie niet meer dan 2GB zijn om naar een .mp4-bestand te kunnen converteren. Als laatste wordt op dit moment alleen de laatste versie van Google Chrome ondersteund om de animatie op te kunnen nemen.

Als u op "Opnemen" hebt geklikt, krijgt u een scherm te zien waarin de browser vraagt welk deel van de browser opgenomen moet worden. U klikt op "Chrome-tabblad".

Vervolgens kunt u aanklikken welk tabblad u wilt delen voor de opname. U klikt op het openstaande tabblad van de MRA-website.

Let op: Als u een nummer of audio hebt toegevoegd aan de animatie, moet u op "Audio delen" klikken.

De animatie wordt vervolgens live opgenomen. Als de animatie is opgenomen, ziet u in de menubalk een aantal nieuwe opties staan. U kunt de animatie downloaden. Deze wordt dan in een .webm formaat gedownload.

U kunt de animatie ook converteren naar een .mp4 formaat. U kunt de animatie alleen converteren nadat u deze gedownload heeft. Als u de animatie gedownload heeft, klikt u op "converteer opname". Er wordt dan een nieuw tabblad geopend waarin u de video kunt uploaden en kunt converteren naar .mp4 formaat. Hier drukt u op "upload video".

Vervolgens upload u de video in .webm formaat, en drukt u op "converteer video".

U krijgt vervolgens te zien welk deel van de opname al geconverteerd is. U kunt ook op "annuleer conversie" klikken.

Als de conversie helemaal voltooid is, kunt u de opname in .mp4 formaat downloaden.