Wil je in een route over zowel de snelweg als binnendoor laten gaan? Maak dan gebruik van segmenten! Zo kun je voor elk deel van jouw route zelf bepalen hoe ons programma de route moet creëren.

LET OP! Om gebruik te kunnen maken van de segmenten, dien je de OpenStreetMap (kaart) te gebruiken. Het is helaas niet mogelijk om segmenten toe te passen op routes in de TomTom en HERE kaart.

Inhoudsopgave

Toolkit instellingen

Als je gebruik wilt maken van de segmenten, is het belangrijk om te controleren of je deze optie hebt aangevinkt in de Toolkit van de OpenStreetMap.

Als je vervolgens met de segmenten gaat werken, kan je kiezen of je wel of niet de segmenten op de kaart wilt kunnen zien. Als je deze optie aanvinkt, zie je in één oogopslag waar segmenten zijn toegepast in de route

Segmenten toepassen

Als je de OpenStreetMap hebt geopend in de Routebewerker en in de Toolkit het gebruik van segmenten hebt aangevinkt, krijg je deze icoontjes te zien voor de routepunten. Klik hierop om een segment toe te voegen aan de route.

Als je op het icootnje hebt geklikt, wordt dit menu geopend. Standaard staat het segment op 'snelste', zodat ons programma altijd probeert de snelste route te geven. In dit menu kan je het gekozen segment aanpassen naar een ander type berekening.

Wil je liever iets specifieker zijn met je segmenten? Klik dan op de knop met drie horizontale streepjes.

Hier kun je jouw wensen voor het segment verder specificeren.

Vergeet niet je keuze te bevestigen om de extra opties op te slaan voor het gekozen segment.

Standaard wordt bij segmenten het geselecteerde routepunt als startpunt van het segment gebruikt en het eerstvolgende routepunt als eindpunt van het segment.

Wil je liever een langer segment maken met meerdere routepunten? Klik dan op 'Selecteren' en kies hier hoelang het segment moet worden.

Tips bij het gebruik van segmenten

Segment met meerdere routepunten

Als je direct een segment wilt maken met meerdere routepunten, is het ook mogelijk om dit met de Shift knop op je toetsenbord te doen. In dat geval houd je de Shift knop ingedrukt terwijl je klikt op de twee routepunten die als start- en eindpunt dienen. Hiermee open je het menu om het segment het gewenste type van de berekening te geven.

Segmenten met een HERE of TomTom route

Als je een route met segmenten wilt navigeren waar een andere kaart nodig is, bevelen wij het volgende aan. Je maakt de route geheel naar wens in de OpenStreetMap met alle segmenten toegepast. Vervolgens verander je de geselecteerde kaart van OpenStreetMap naar de HERE kaart. Je krijgt dan ook een waarschuwing dat de segmenten niet werken in de gekozen kaart en dat je verder gaat werken in een kopie. Ons programma zal jouw route dan meer routepunten geven om de segmenten zo goed mogelijk na te maken in de HERE kaart. Controleer daarom wel even de nieuwe route of alles nog steeds is zoals je het gepland hebt.