HANDLEIDING 3 VAN 5

Lees in deze derde handleiding alles over routes en tracks in de app. Van openen en exporteren tot het genereren van verschillende soorten routes.

Inhoudsopgave

Routes en tracks

Vanuit de app kun je snel je eigen routes en tracks tonen, openen en downloaden. Voor deze uitleg zal enkel het scherm van de routes worden gebruikt, omdat het scherm van de tracklogs hetzelfde werkt.

Routes openen

1. Routes scherm: Dit is het scherm dat je krijgt te zien als je in het hoofdmenu op ‘Routes’ hebt geklikt.
  2. Weergave: Wijzig hier hoe de routes en mappen moeten worden getoond, namelijk op alfabetische volgorde of op meest recent bewerkt.
  3. Eigen routes: Zie hier al jouw eigen routes.
  4. Vrienden: Hier is de vriendenlijst te vinden. Klik op de vriend om zijn/haar routes te kunnen zien die op openbaar/vrienden staan.
  5. Groepen: Hier is de groepenlijst te vinden. Klik op de groep om zijn routes te kunnen zien.
  6. Evenementen: Hier is de evenementenlijst te vinden. Klik op het evenement om zijn routes te kunnen zien.
  7. Mappen: Zie hier alle mappen met routes uit je lijst.
  8. Routes: Zie hier de routes van de geselecteerde folder.
  9. Sub mappen: Navigeer hier eenvoudig tussen de sub mappen of ga direct terug naar de routelijst.
  10. Route scherm: Dit is het scherm dat je krijgt te zien nadat de gewenste route is aangeklikt. In dit scherm is alle basis informatie in één oogopslag te zien.
  11. Terug: Klik hier om terug te gaan naar het overzicht.
  12. Delen: Door hier te klikken, kan de geopende route snel worden gedeeld op jouw gewenste manier.
  13. Informatie: Hier krijg je kort wat nuttige informatie te zien over de route. Als de route/track foto’s bevat, krijg je deze hier ook te zien.
  14. Wijzigen: De route kan ook via de app worden gewijzigd. Klik hier om de in-app browser te openen en direct de geselecteerde route in de Routebewerker te zien en aan te kunnen passen waar nodig.
  15. Downloaden: De route downloaden in een speciaal formaat om hem vervolgens bijvoorbeeld te kunnen exporteren, klik hier om de meest voorkomende exportformaten te zien.
  16. Animate: Klik hier om weer de in-app browser te openen, maar nu om de animatie te zien van de geselecteerde route. Voor meer informatie over animatie, lees dan Handleiding MRA Animate voor Routes.
  17. Open route: Klik hier om de route te openen in de app en de details te kunnen bekijken.
  18. Open navigatie: Klik hier om de route te openen voor de navigatie.

Routes exporteren

Je hebt bij een route aangeklikt dat je deze wilt downloaden. Selecteer in dit menu het formaat waarin je de route wilt exporteren en klik vervolgens op ‘Download’. Vervolgens krijg je een pop-up melding te zien om te kiezen wat je met deze route wilt doen. Zo kan je gelijk de route delen of openen in de lijst met downloads in de app.

Je kan ook kiezen voor de optie 'Offline beschikbaar maken'. Hiermee sla je de route op voor offline gebruik in de app. Deze optie is vooral fijn als je weet dat je ergens de route wilt inzien, ongeacht de internetverbinding. Alle routes die offline beschikbaar zijn gemaakt, zijn terug te vinden in je instellingen onder 'offline beschikbaar'.

De route is, ongeacht wat je klikt, terug te vinden op je apparaat. Bij Android is de route nu te zien in 'Downloads'. Op iOS is de route terug te vinden in 'Bestanden'. Als je hier klikt op 'Op mijn iPhone/iPad' zie je dat een mapje is aangemaakt genaamd 'MyRoute-app’.

Routes importeren

Je krijgt een leuke route toe gestuurd en wil deze ook in de app zien? Dat is ook geen probleem! Open de route op je apparaat en selecteer MyRoute-app. LET OP! De route wordt enkel geïmporteerd in de app, de route is dus niet zichtbaar op de website.

Direct bij het openen van de app krijg je de vraag of de route moet worden opgeslagen voor offline gebruik. Als je dit liever niet wilt, tik dan ergens anders op het scherm (niet op de melding zelf) om de melding weg te halen.

LET OP! Het is enkel mogelijk om te importeren met .GPX bestanden.

Eenvoudig routes genereren

Met de app is het mogelijk om eenvoudig een route te genereren. Hiervoor is het belangrijk om eerst de verschillende startopties te kennen.

De verschillende mogelijkheden om een route te genereren:

• Zoeken: Door op het loepje te klikken rechtsboven in het startscherm krijg je de mogelijkheid om een locatie op te geven waar je naar toe zou willen. Je kan hier kiezen voor een adres, een plaatsnaam, een bedrijf, maar ook een routenaam uit je eigen collectie.
  • Favoriet: Direct een route maken naar een van jouw favoriete locaties? Open de favorietenlijst en klik op de desbetreffende favoriete locatie en er zal een route hiernaartoe worden gemaakt.
  • Punt plaatsen op kaart: Weet je ongeveer waar je moet zijn en plaats je het punt liever zelf op de kaart? Ga naar de juiste locatie en plaats het punt door het scherm lang ingedrukt te houden op deze plek. Zo verschijnt er vanzelf een routepunt op de kaart waar de route naar toe kan worden gemaakt.
  • Rondrit generator: De rondrit generator kan heel snel een uitgebreide rondrit voor jou maken. Je hoeft alleen maar een paar wensen door te geven en het zal zijn uiterste best doen om de beste rondrit voor jou te maken.
  • Bibliotheek: Mocht je geen zin hebben om zelf een route te genereren en hierover na te moeten denken, kijk vooral in de RouteXpert Bibliotheek. Deze staat vol met mooie routes die met veel zorg en passie gemaakt zijn.

A-B route

De opties zoeken, favoriet en punt plaatsen op de kaart vallen alle drie onder de categorie genaamd A-B route genereren. Kortweg, je bent op plek A en wilt enkel naar punt B navigeren. Bij het genereren van dit type route, is onderstaande scherm te zien.

1. Eindbestemming: Hier kun je zien waar de route naartoe wordt gegenereerd.
  2. Locatie opslaan/aanpassen: Klik hier om de huidige gekozen locatie op te slaan als een favoriet. Is het al een favoriete locatie, klik dan hier om het aan te passen.
  3. Bochtigheid: Bepaal met deze knoppen hoe kronkelig de route mag worden. Met andere woorden: wil je in een rechte lijn naar je bestemming of met een omweg.
  4. Reismodus: Voordat de route wordt gegenereerd of gestart, is het mogelijk om de reismodus aan te passen.
  5. Navigeren: Als je in het bezit van het Navigation abonnement bent, kun je hier klikken om de navigatie te openen in de app.
  6. Afstand en duur: Zie hier hoe ver en hoe lang de route zal zijn.
  7. Toegestane wegen: Selecteer hier welke wegen wel of niet mogen worden gebruikt voor het genereren van de route.

Rondrit

Je hebt geen passende route, maar wilt snel een leuke rondrit maken en rijden. Open het menu en klik op ‘Rondrit’ om de generator te openen.

1. Huidige locatie: Hier kun je jouw huidige locatie zien waarvandaan de rondrit gemaakt zal worden.
  2. Bochtigheid: Bepaal met deze knoppen hoe kronkelig de route mag worden. Met andere woorden: wil je in een rechte lijn naar je bestemming of met een omweg.
  3. Reismodus: Voordat de route wordt gegenereerd of gestart, is het mogelijk om de reismodus aan te passen.
  4. Navigeren: Als je in het bezit van het Navigation abonnement bent, kun je hier klikken om de navigatie te openen in de app.
  5. Lengte rondrit: Bepaal hier door middel van de schuifbalk hoe lang de rondrit ongeveer moet zijn.
  6. Richting: Bepaal met deze knop de richting van de rondrit. Door één keer klikken verplaatst de richting zich met de klok mee en door de knop iets langer ingedrukt te houden zal de richting tegen de klok in gaan. LET OP! Soms kan de rondrit met de gekozen afstand niet een bepaalde kant op worden gemaakt, denk bijvoorbeeld aan een rondrit richting het westen als je aan de westkust woont. De generator zal in dit geval een foutmelding geven.
  7. Afstand en duur: Zie hier hoe ver en hoe lang de route zal zijn.
  8. Toegestane wegen: Selecteer hier welke wegen wel of niet mogen worden gebruikt voor het genereren van de route.

RouteXpert Bibliotheek

1. Bibliotheek scherm: Hier zie je het scherm als je de RouteXpert Bibliotheek opent. Standaard wordt hier jouw locatie (uitgezoomd) getoond. Je kan je over de kaart verplaatsen en in- en uitzoomen.
  2. Routes in de Buurt: Vanaf dit scherm is het ook mogelijk om direct naar Routes in de Buurt te gaan. Zo kun je eenvoudig de routes uit de bibliotheek vinden die op dat moment bij jou in de buurt zijn. LET OP! Voor deze functionaliteit is minimaal het Silver abonnement nodig.
  3. Meerdere routes: Dit icoontje geeft aan dat er meerdere routes in deze regio te vinden zijn. Klik erop en er zal automatisch worden ingezoomd om deze routes te tonen. Als er meerdere routes vanaf dezelfde locatie beginnen, zal een lijst getoond worden met deze routes.
  4. Route: Dit icoontje krijg je te zien voor een enkele route uit de bibliotheek. Als je hier dus op klikt, kom je meteen bij het scherm van de desbetreffende route terecht.

1. Route scherm: Dit scherm krijg je te zien als je een route hebt aangeklikt. Je kan in dit pop-up scherm scrollen om meer informatie over deze route te lezen.
  2. Kruisje: Klik hier om terug te gaan naar het overzicht zoals je deze zag voordat je de route hebt aangeklikt.
  3. Gegevens route: Zie hier de naam van de route en RouteXpert en hoeveel sterren deze route heeft ontvangen. Ook zie je direct hoe lang de route is in afstand en duur.
  4. Info: Klik hier om naar de pagina van de route te gaan.
  5. Navigeer: Lijkt dit jouw perfecte route? Klik hier om direct de navigatie te starten.
  6. Informatie scherm: Als je op info hebt geklikt, kom je in dit scherm terecht. Hier is de uitgebreide informatie omtrent de route te vinden.
  7. Delen: Deel direct deze route met je vrienden om samen te kunnen genieten.
  8. Download: Klik hier om deze route te downloaden.
  9. Open route: Klik hier om de route te openen in de app.

Klik hier en open een vorige/volgende handleiding van de app

1.    App - Opstarten

2.    App - Basis

4.    App - Tracken

5.    App - Navigatie