Zodra je in Routelab bent, klik je op “Nieuwe Route”, geef je nieuwe route een passende
naam, geef aan of je de route privé of openbaar wilt houden en geef aan of het een
wandel,fiets of rij route is. Dan kom je automatisch in de routebewerker.

Via de routebewerker kun je onder andere:

• Routes maken door het plaatsen van routepunten;
  • Favorieten en POI's (Points of Interest) beheren:
  • Een hotel zoeken én direct reserveren;
  • De route opslaan op je harde schijf in de meest voorkomende bestandsformaten;
  • De route exporteren naar de meest voorkomende navigatiesystemen;
  • De route delen via email, Twitter en Facebook.

1. Klik eerst op "Routelab" en daarna op "Nieuwe route".

• Vul de naam van de route in en kies hier alvast of je de route privé, voor vrienden of voor iedereen wilt tonen.

2. De routebewerker wordt geopend en de route wordt automatisch en direct opgeslagen in je route archief (Profiel > Routes).

Hier volgt een beschrijving van de hoofdfuncties van de routebewerker.
Later en in andere handleidingen gaan we dieper in op de functies.

1. Vul hier een adres in om er een routepunt te plaatsen.
2. Hier vind je informatie over de route, hoelang hij is en hoelang hij duurt.
3. Zoom in en uit. (kan ook met het scroll wieltje van je muis)
4. Voeg een routepunt toe met coördinaten.
5. Activeer StreetView. (op elke blauwe weg zal het mogelijk zijn Streetview te starten).
6. Als je hierop klikt zoomt de kaart in op de (ingestelde) huidige locatie.
7. Hier vind je alle routepunten onder elkaar.

8. Als je hierop klikt zie je de route informatie van de route. Ook kan je hier bepaalde
instellingen wijzigen.
9. Hier kan je een reactie achterlaten op jouw route of op iemand anders zijn route
reageren.
10. Hier vind je je favorieten routepunten.
11. Als je hierop klikt kan je een andere route toevoegen in jouw huidige route.
12. Als je hierop klikt kan je een tracklog toevoegen aan jouw huidige route.
13. Klik hierop als je de route wilt exporteren met de MyRoute-app connector.
14. Klik hierop als je de route wenst op te slaan op de computer als (bijvoorbeeld) een .GPX
bestand. (er zijn verschillende file types die wij ondersteunen).
15. Hier vind je de Toolkit functies van de ingestelde kaart. (let op, elke kaart heeft andere
toolkit functies)
16. Stel hier in welke kaart je wenst te gebruiken (let op, de route calculatie verchilt per kaart)
17. Hier kan je de route delen, dit kan je doen op MyRoute-app zelf(activiteiten), Twitter,
Facebook, E-mail, link of de route insluiten en plaatsen op een eigen website.
18. Hier kan je verschillende kaart layers proberen, bijvoorbeelde de openstreet map. (let op,
dit veranderd alleen het uiterlijk van de map, dit heeft geen invloed op de route calculatie
die nog steeds gedaan wordt door de kaart zelf).

3. Starten met een route maken in de Google Maps kaart.
  • Vul een adres in in het zoekveld links bovenaan voor het eerste routepunt;
  • Zodra je begint te typen zie je dat Google Maps direct al met zoekresultaten komt;
  • Of dubbelklik met je muis in de kaart om een eerste routepunt te plaatsen;

4. Er verschijnt een popup venster, Google Maps geeft automatisch een naam aan het routepunt, je kunt de naam verwijderen en een eigen naam kiezen.
  • Klik op accepteren als alles naar je zin staat

5. Er verschijnt een eerste routepunt in de kaart, het routepunt wordt ook links in de "lijst met routepunten getoond".

6. Klik je op het routepunt, dan verschijnt een popup venster, in het popup venster heb je de volgende mogelijkheden:

1. Je kan de naam van het routepunt veranderen;
2. Je kan het routepunt volledig inzoomen;
3. Je kan een hotel zoeken, vinden én direct reserveren in de buurt van het
     routepunt;
4. Je kan het routepunt verwijderen;
5. Je kan meer opties openen.

Wanneer je op nummer 5. klikt zal je zien dat er meerdere opties zichtbaar worden.

1. Je kan de kleur van het routepunt aanpassen. Om zo voor eventuele bewonderaars duidelijk te maken dat hier getankt kan worden, of een pauze wordt ingelast.

2.  Je kan van het routepunt een 'favoriet' routepunt maken, het 'favoriete routepunt' wordt dan links opgeslagen in de lijst met routepunten én in de lijst van favorieten in de app;

3.  Je kan van het routepunt je startpunt maken, makkelijk als je een route van iemand anders overneemt;

4. Je kan het routepunt 'off-road' maken. Dit is erg handig voor wanneer je een routepunt hebt die volgens de calculatie maar niet wilt lukken. Op deze manier heb je het routepunt alsnog in de rit en blijft de route gewoon intact. (TIP: dit is erg handig voor bijvoorbeeld de HERE/Garmin kaart. Wanneer je een veerpont hebt die maar niet wilt lukken moet je een routepunt vlak voor de veerpont, op het water, en bij de aankomst plek neerzetten. Vervolgens maakt je het punt wat op het water staat 'off-road' en de route zal goed calculeren!)

7. Voor een volgend routepunt kun je dubbelklikken op de kaart, of opnieuw een adres invullen zoals bij punt 3:

• Google Maps berekent de snelste route tussen het eerste en tweede routepunt;
  • De afstand en geschatte reistijd zie je links in de lijst met routepunten.

In de afbeelding zie je bij de pijl de routelijn van routepunt 1 naar 2.

En links in het routepunten overzicht zie je nu routepunt 2 staan. Ook staat daar de geschatte reistijd.

8. Je kan de routelijn verslepen om het routeverloop aan te passen:

• Ga met je muis op de routelijn staan en klik op de linkermuisknop;

• Het 'plusje' wordt een 'bolletje', je kan de routelijn verslepen door de linkermuisknop ingedrukt te houden;

• Waar je je linker muisknop loslaat, verschijnt een nieuwe routepunt, de route is nu aangepast.Dit routepunt zit tussen de originele 2 in. Vandaar dat het routepunt 2 is geworden en het originele 2de routepunt is nu routepunt 3.

9. Je kan nu de route helemaal afmaken door routepunten te plaatsen zoals vermeld in punt 3 en 7 en routelijnen verslepen zoals vermeld in punt 8:
  • De route die je hebt gemaakt wordt automatisch opgeslagen onder 'Profiel' > 'Routes';
  • Zie in de afbeelding hieronder Een volledige route als voorbeeld.

10. Tips & tricks
  • In de volgende handleidingen duiken we dieper in de materie, bijvoorbeeld spelen met de verschillende kaarten en de toolkit functies;
  • Ik maak zelf meestal een route door routepunten te maken van bezienswaardigheden en mooie wegen die ik via Internet heb gevonden. Dan heb je bijvoorbeeld 6 routepunten op 250 km. Tussen de 6 routepunten versleep ik de blauwe lijn zodanig dat ik denk dat het een mooie route is. Zes routepunten op 250 km is te weinig, dus ik gebruik de toolkit functie ‘uitbreiden’;
  • Als ik een route heb gemaakt controleer ik alle routepunten door ze helemaal  in te zoomen en te kijken of ze wel goed op de weg staan en ook op de goede helft van de weg staan;
  • Vooral bij bezienswaardigheden en lunchlocaties kijk ik even via Satelliet, OpenStreetMap en MapQuest, of de routepunten wel correct geplaatst zijn;
  • Ook als ik twijfel of de weg die ik gekozen heb wel mooi is, kijk ik dat nog even na via de andere kaarten;
  • Verder is het belangrijk geen routepunten te plaatsen op rotondes, vlakbij een afslag, op af- of opritten. Iedere GPS heeft namelijk een foutmarge; staat het routepunt bijvoorbeeld 2 meter voor een afslag, dan zou het routepunt in je GPS in de afslag kunnen staan en dan ga je de verkeerde kant op. Vermijd ook om routepunten te plaatsen op plekken met gescheiden rijbanen. Als je het routepunt net op de verkeerde rijbaan zet, loop je het risico dat je navigatiesysteem je een paar extra rondjes laat rijden;
  • Zie hieronder ook een video-instructie.