Een route wordt gemaakt in de routebewerker. Via de routebewerker kunt u allereerst een route maken door het plaatsen van routepunten. In deze handleiding leest u hoe u een route maakt en vindt u verwijzingen naar andere handleidingen en video's.
Via de routebewerker kunt u verder nog: favorieten en POI's beheren; een hotel zoeken én reserveren; routes opslaan op je harde schijf in de meest voorkomende bestandsformaten; routes exporteren naar meest voorkomende navigatiesystemen; en routes delen via verschillende sociale media!
- Begin een nieuwe route
- De routebewerker wordt geopend
- Starten met een route maken in de OpenStreetMap
- Tips & tricks
Begin een nieuwe route
- Klik eerst op 'Routelab' en daarna op 'Nieuwe route' (bovenste afbeelding) of klik vanuit je routearchief (Profiel>Routes) op 'nieuw' en vervolgens route (onderste afbeelding).
- Vervolgens krijg je een pop-up scherm waar je de routeinstellingen invult:
- De naam van de route;
- De privacymodus dus wie mag de route zien;
- De gewenste transportmodus;
- Vertrekdatum en tijd: hiermee kunt u geplande routes nog preciezer plannen. Voor het plannen van een route is dit geen noodzakelijke instelling. U kunt deze instelling altijd achteraf aanpassen door in uw route-archief te klikken op 'meer opties' en daar de start-tijd bewerken.
Mocht u graag gebruikmaken van getimede routepunten die zichtbaar zijn in PDF: dan moet u hier wel iets invullen. Zie voor meer informatie over getimede routenpunten onze Handleiding 'Routepunten'.
- Tot slot klikt u op 'ok' om de route te maken.
De routebewerker wordt geopend
De route is automatisch en direct opgeslagen in je routearchief (Profiel>Routes)
De Linker kolom
2. Route-informatie: Hier vind je informatie als de naam en beschrijving van de route, privacymodus, transportmodus, duur en afstand van de route en het totaal aantal routepunten. Hier kunnen ook instellingen van de route gewijzigd worden.
3. Animation: Met deze optie kunt u een animatie maken van uw route.
4. Reacties: Hier kan je een reactie achterlaten op jouw route of reageren op de route van iemand anders.
5. Favorieten: Hier vind je jouw favoriete routepunten.
6. Routes: Door middel van deze optie kan je een andere route toevoegen (en dus gebruiken) in jouw huidige route.
7. Tracklogs: Door middel van deze optie kan je een tracklog toevoegen (en dus gebruiken) in jouw huidige route.
8. POI's: Hier heb je toegang tot een selectie van interessante locaties die je mogelijk in je route wilt opnemen.
9. Hulp: Hier kan je zoeken naar handleidingen door middel van een zoekwoord.
In het kaartvlak
10. Zoekbalk: Plaats een routepunt door het invullen van een adres.
11. Informatie: Hier vind je de duur en de afstand van de route
12. Zoomen: Met deze knoppen kan je in en uit zoomen op de kaart (dit kan ook met het wieltje van de muis).
13. Coördinaat: plaats een routepunt door het invullen van een coördinaat.
14. Slotje: Door op dit icoon te klikken (de)activeer je een slot op de route. Zo kan je niet perongeluk een routepunt verplaatsen of toevoegen bij het bekijken van de route in de routebewerker. Dit is alleen voor jezelf.
15. 3D View: Als u hierop klikt, wordt een 3D weergave van de kaart getoond.
16. StreetView: activeer StreetView door op dit icoon te klikken. Op elke blauwe weg is het mogelijk om StreetView te starten.
17. Hoogteprofiel: Klik hierop om het hoogteprofiel van je route te tonen.
18. Huidige locatie: Als je hierop klikt zoomt de kaart in op de (ingestelde) huidige locatie.
19. Kaartlagen: Hier kan je verschillende kaartlagen activeren (Let op! Dit verandert alleen het uiterlijk van de kaart, dit heeft geen invloed op de routeberekening die nog steeds gedaan wordt door de kaart zelf).
20. Acties beheren: hier kunt u de meest recente actie ongedaan maken of een verwijderde actie terughalen. Zie voor meer informatie de FAQ pagina: Hoe maak ik iets ongedaan in de routebewerker?
Blauwe menubalk boven de kaart
22. Exporteren: Klik hierop om de route te exporteren met de MyRoute-app connector.
23. Opslaan als: Klik hierop om de route op te slaan op de computer als (bijvoorbeeld) een .GPX-bestand (er zijn verschillende filetypes die wij ondersteunen).
24. Toolkit: Hier vind je de Toolkit functies van de ingestelde kaart (Let op! Elke kaart heeft andere toolkit functies. Zie hiervoor ook onze verschillende handleidingen).
25. Kaart: Stel hier de kaart in die je wenst te gebruiken (Let op! de routeberekening verschilt per kaart).
26. Delen: Je kunt de route op verschillende manieren delen; op MyRoute-app zelf (activiteiten), Twitter, Facebook, E-mail, via een link of je kan de route insluiten en plaatsen op een eigen website.
Starten met een route maken in de OpenStreetMap
- Dubbelklik met je muis op de kaart;
- Vul een adres in in het zoekveld links bovenaan (A);
Zodra je begint te typen zie je dat er meerdere zoekresultaten verschijnen. - Vul een coördinaat in door te klikken op het icoon van het coördinaat (B)
Vervolgens verschijnt er een pop-up venster: naam geven
Er wordt automatisch een naam gegeven aan het routepunt. Je kunt de naam aanpassen. Klik op accepteren als het naar je zin staat.
Routepuntmenu
Het eerste routepunt verschijnt op de kaart en wordt ook links in de lijst met routepunten getoond. Het eerste (en ook het laatste punt) van een route is altijd automatisch een viapunt. Voor meer informatie over viapunten; zie onze Handleiding 'Routepunten'.
Wanneer je klikt op het routepunt, verschijnt er een venster, het routepuntmenu, met de volgende mogelijkheden:
1. Hernoemen: verander de naam van het routepunt;
2. Volledig inzoomen op het routepunt;
3. Kleur van routepunt aanpassen door meerdere keren op dit icoon te klikken. Deze kleur is alleen te zien in de routeplanner van MyRoute-app en in MyRoute-app Navigation. Als je de route deelt binnen MyRoute-app, kunnen anderen dit ook zien.
4. Hotel zoeken, vinden én direct reserveren in de buurt van het routepunt;
5. Verwijderen van het routepunt;
6. Meer opties openen/sluiten (de onderste rij opties worden zichtbaar of opnieuw verborgen).
7. Notitie toevoegen aan het routepunt. Deze notitie is alleen zichtbaar in de routeplanner van MyRoute-app en in MyRoute-app Navigation. Als je de route deelt binnen MyRoute-app, kunnen anderen dit ook zien.
8. Favoriet toevoegen: dit routepunt is nu een favoriet routepunt en wordt onder het kopje 'Favorieten' getoond;
9. Startpunt: Stel dit routepunt in als startpunt van de route (de volgorde van de overige routepunten blijft gelijk), makkelijk als je een route van iemand anders overneemt;
10. Viapunt instellen: Met deze knop maakt u van een vormingspunt een viapunt en andersom. Voor meer informatie zie onze Handleiding 'Routepunten'.
11. Overslaan: het routepunt wordt 'off-road' gemaakt. Dit is handig wanneer een routepunt volgens de calculatie niet wil lukken. Op deze manier heb je het routepunt alsnog in de rit en blijft de route gewoon intact.
(TIP: Dit is erg handig voor bijvoorbeeld de HERE/Garmin kaart. Speciaal hiervoor hebben we een aparte handleiding gemaakt: Hoe voorkom ik omleidingen bij veerpont en wegen die niet herkend worden?)
12. Foto toevoegen: Met deze optie voegt u een foto toe aan het gekozen routepunt. Leuk voor de MRA Animation!
13. Pauzesymbool toevoegen: Als u hierop klikt krijgt u een keuze menu waar u een symbool kunt kiezen om toe te voegen aan het routepuntmenu.
14. Pauze invoegen: Voeg op deze manier een pauzetijd toe aan het routepunt. Voor meer informatie over getimede routepunten, zie onze Handleiding 'Routepunten'.
Een volgend routepunt toevoegen
Dit kan opnieuw door te klikken op de kaart, een adres in te vullen in de zoekbalk, of een coördinaat in te vullen.
- De kaart berekent de snelste route tussen de verschillende routepunten; je ziet de routelijn op de kaart en de totale lijst met routepunten links in de lijst met routepunten.
- De totale afstand en de geschatte reistijd zie je links op de kaart;
- In de lijst met routepunten zie je de afstand en geschatte tijd oplopend op de verschillende routepunten.
Routeverloop aanpassen
- Ga met je muis in de lijst met routepunten op het routepunt staan dat je wilt verplaatsen en houdt de linkermuisknop ingedrukt;
- Versleep het routepunt naar de locatie in de lijst waar je het routepunt wilt plaatsen.
Verslepen van de routelijn
- Ga met je muis op de routelijn staan, er verschijnt een bolletje op de routelijn onder het handje van je muis;
- Door de linkermuisknop ingedrukt te houden, verplaats je de routelijn vanaf hier naar een nieuwe weg;
- Waar je de linkermuisknop loslaat, verschijnt een nieuw routepunt en de route is aangepast. Het routepunt zit tussen de orginele routepunten in; dit zie je ook terug in de lijst van routepunten.
Route afmaken
Je kan de route helemaal afmaken door routepunten te plaatsen en routelijnen te verslepen zoals hiervoor vermeld. Hierbij kan je gebruik maken van getimde routepunten en viapunten. Meer informatie daarover leest u in onze handleiding: Handleiding 'Routepunten'. Zoals eerder genoemd wordt de route en alle aanpassingen automatisch opgeslagen in je routearchief (Profiel > Routes).
Tips & tricks
- In de volgende handleidingen duiken we dieper in de materie, bijvoorbeeld de verschillende kaarten en de toolkit functies;
- Als de route af is, controleer dan alle routepunten door ze helemaal in te zoomen (functie twee van het routepunt) en te kijken of ze wel goed op de weg staan. Iedere GPS heeft namelijk een foutmarge en als je routepunt vlak naast een afslag staat, kan je GPS bijvoorbeeld denken dat die op de afslag staat, dan wordt je de verkeerde kant op gestuurd.
- Niet op rotondes of kruispunten maar erna;
- Niet vlakbij een afslag, een af- of oprit maar iets verder daar vanaf;
- Op de goede weghelft (let op gescheide rijbanen).
- Vooral bij bezienswaardigheden en lunchlocaties kun je StreetView gebruiken om te zien of de routepunten correct geplaatst zijn. StreetView is ook een goed middel om te kijken of de gekozen wegen wel mooi zijn.
- Je kunt bijvoorbeeld een route maken door routepunten te plaatsen bij bezienswaardigheden en mooie wegen die je via internet gevonden hebt. Tussen die routepunten versleep je de routelijn zodanig totdat je denkt dat dit een mooie route is. Dit kan je bijvoorbeeld ondersteunen met de toolkit functie 'uitbreiden' (hierover in andere handleidingen meer).
- Zie hieronder ook een video-instructie uit onze overstapservice.